Soalan² mengenai Madu:
S: Adakah menguji madu dengan menggunakan kuning telur atau mancis api dapat menentukan madu itu asli?
J: Ya tapi tidak semestinya kerana
1.panas telur boleh menjadikan telur setengah masak.
2.batang mancis yang dicelup madu masih dapat dibakar kerana masalah kekentalan, maka perlu waktu yang lama untuk meresap
keseluruh bahagian batang mancis itu tadi.
S: Bagaimana penjelasan tentang semut yang masih mendatangi madu?
J: Semut datang kerana aroma manis dari madu tetapi tidak memakannya, selain itu sering dikatakan semut tidak mendatangi
madu adalah madu yang masih di dalam sarang.
S: Bagaimana pula tentang madu yang ‘meletup’?
J: Madu yang meletup biasanya terjadi pada madu yang masih muda kerana terjadi fermentasi yang disebabkan oleh masih
tingginya kadar air pada madu tersebut.
S: Bolehkah mengidap penyakit kencing manis minum madu?
J: Ia bergantung jenis pada darah pesakit berkenaan.
S: Cara minum madu yang baik?
J: Campurkan madu dan air sejuk atau suam dengan secukup rasa, minum 2 kali sehari.
S: Bagaimana penyimpanan madu yang baik?
J: Madu disimpan di tempat yang kering
dan bersuhu sederhana. Jangan disimpan dalam peti sejuk. Ini kerana
terdapat enzim-enzim
yang hidup dalam madu, jika disimpan di
tempat yang terlalu panas atau sejuk, enzim tersebut akan mati dan
khasiat madu akan
hilang.
S:Berapa lama madu boleh disimpan?
J:Madu boleh disimpan bertahun-tahun lamanya, malah akan menjadi lebih baik. Mengikut sejarah, madu yang tertua ditemui
berumur 10,000 tahun yang tersimpan di dalam sebuah piramid di Mesir.
S: Adakah madu tidak akan membeku?
J: Tidak benar. Bagi orang yang cukup faham tentang madu, tentu akan mengetahui bahawa madu asli ada yang akan mengkristal (beku) dan ada yang tidak akan membeku apabila dimasukan kedalam peti sejuk atau freezer sekalipun. Madu asli akan menjadi kristal, jika kadar glukosa dalam madu lebih banyak dari kadar fruktosanya. Madu yang tidak membeku atau menjadi beku adalah yang mempunyai kadar fruktosa dalam madu lebih banyak dari kadar glukosanya.
Jadi kesimpulannya, ada jenis madu yang mungkin membeku dan ada yang tidak akan membeku. Oleh sebab itulah madu tidak elok untuk disimpan didalam peti sejuk kerana ianya akan menjejaskan khasiat madu tersebut. Simpanlah madu pada suhu sederhana & kering sahaja.
S: Mengapa madu saya membeku?
J: Dalam kes ini, apabila madu dalam keadaan suhu bilik (21 - 27oC ), maka glukosa yang ada dalam madu akan diikat oleh air sehingga kelihatan agak cair. Akan tetapi apabila semakin rendah suhu tersebut, akan terjadi sebaliknya iaitu air yang ada didalam madu tersebut yang diikat oleh glukosa sehingga membuatkan madu seakan berubah menjadi sangat kental. Kadangkala pada dasar botol akan terlihat butiran kristal yang menunjukkan terjadinya pembekuan air, hal ini terjadi kerana glukosa tidak mampu untuk mengikat seluruh air yang terdapat dalam madu sehingga air tersebut mengalami pembekuan di dalam madu, hal ini biasa terjadi apabila kandungan air yang ada dalam madu ternyata lebih besar dari jumlah air yang mampu diikat oleh glukosa.
S: Cara untuk melihat keaslian madu yang membeku?
J: Caranya sangat mudah. Ketika anda mendapatkan madu anda seakan mengalami pembekuan didalam freezer anda, maka letakkan madu tersebut pada suhu bilik (21 - 27oC) dalam beberapa jam. Madu yang telah mengalami pembekuan tidak akan berubah sifatnya (tetap seperti membeku) walau dibiarkan dalam beberapa minggu. Kalau madu ini diaduk / dikacau maka anda akan merasakan butiran-butiran kristal yang sangat halus. Akan tetapi madu palsu akan kembali mencair dalam beberapa jam sahaja, dan kalau anda kacau dengan jari maka akan terasa bongkahan-bongkahan / ketulan air didalamnya.
S: Adakah madu tidak akan membeku?
J: Tidak benar. Bagi orang yang cukup faham tentang madu, tentu akan mengetahui bahawa madu asli ada yang akan mengkristal (beku) dan ada yang tidak akan membeku apabila dimasukan kedalam peti sejuk atau freezer sekalipun. Madu asli akan menjadi kristal, jika kadar glukosa dalam madu lebih banyak dari kadar fruktosanya. Madu yang tidak membeku atau menjadi beku adalah yang mempunyai kadar fruktosa dalam madu lebih banyak dari kadar glukosanya.
Jadi kesimpulannya, ada jenis madu yang mungkin membeku dan ada yang tidak akan membeku. Oleh sebab itulah madu tidak elok untuk disimpan didalam peti sejuk kerana ianya akan menjejaskan khasiat madu tersebut. Simpanlah madu pada suhu sederhana & kering sahaja.
S: Mengapa madu saya membeku?
J: Dalam kes ini, apabila madu dalam keadaan suhu bilik (21 - 27oC ), maka glukosa yang ada dalam madu akan diikat oleh air sehingga kelihatan agak cair. Akan tetapi apabila semakin rendah suhu tersebut, akan terjadi sebaliknya iaitu air yang ada didalam madu tersebut yang diikat oleh glukosa sehingga membuatkan madu seakan berubah menjadi sangat kental. Kadangkala pada dasar botol akan terlihat butiran kristal yang menunjukkan terjadinya pembekuan air, hal ini terjadi kerana glukosa tidak mampu untuk mengikat seluruh air yang terdapat dalam madu sehingga air tersebut mengalami pembekuan di dalam madu, hal ini biasa terjadi apabila kandungan air yang ada dalam madu ternyata lebih besar dari jumlah air yang mampu diikat oleh glukosa.
S: Cara untuk melihat keaslian madu yang membeku?
J: Caranya sangat mudah. Ketika anda mendapatkan madu anda seakan mengalami pembekuan didalam freezer anda, maka letakkan madu tersebut pada suhu bilik (21 - 27oC) dalam beberapa jam. Madu yang telah mengalami pembekuan tidak akan berubah sifatnya (tetap seperti membeku) walau dibiarkan dalam beberapa minggu. Kalau madu ini diaduk / dikacau maka anda akan merasakan butiran-butiran kristal yang sangat halus. Akan tetapi madu palsu akan kembali mencair dalam beberapa jam sahaja, dan kalau anda kacau dengan jari maka akan terasa bongkahan-bongkahan / ketulan air didalamnya.
KANDUNGAN UMUM MADU LEBAH
CONTENT OF HONEY
Air/ Water 16-25%
Clevulose & Dextosure 75-83%
Sukros/ Sucrose
5%
Dextrin, Maltose, Gum 1-12%
Galian/ Minerals 0.25%
Lain-lain/ Others 20.75%
Assalamualaikum semua nk kongsi boleh jika ada sakit : -
ReplyDelete• kanser tahap 1 2 3 dan 4 dah ada bnyak testimoni dan herba ini jugak sesuai untuk pesakit yang sedang melakukan kimo untuk tmbah selera makan,platelet darah dan rambut tidak gugur seperti pesakit yang buat kimo, cerdas boleh memasak dan jalan-jalan walau baru sehari kimo.
• Darah tinggi
• Masalah saraf dan stroke
• cysts
• Kitaran haid tidak teratur dan ikhtiar hamil, kerana salah satu punca sukar hamil apabila kitaran haid tidak teratur
dan lain2 penyakit cuba berubat dgn saya mohd zuhairi bin noordin (017 4687570) cuba wasap saya atau call saya..Insya Allah mujarab dan mmpu milik dah bnyk testimoni2 yang dah sembuh tahap 4 dan penyakit2 lain.saya mengunakan pokok2 herba yang terpilih yang penting harga mmpu milik dan berkesan Insya Allah